logo

ISW: інтерв’ю Путіна Карлсону – це інформаційна операція Кремля

«Путін неправдиво стверджував, що Україна ініціювала військову операцію на Донбасі, починаючи з 2014 року, і що Україна не виконала Мінські угоди, які встановили перемир’я, яке Путін порушив у лютому 2022 року», – ISW

Президент Росії Володимир Путін використав інтерв’ю з американським журналістом Такером Карлсоном як інформаційну операцію Кремля для західної аудиторії, яка виправдовує російську агресію проти України та стверджує, що Росія зацікавлена у припиненні війни в Україні шляхом переговорів. До таких висновків дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

«Путін неодноразово підкреслював, що Росія відкрита до переговорів, щоб неправдиво представити Росію як розумного гравця, а «західні правлячі еліти» – як головну перешкоду для переговорів», – йдеться у звіті ISW.

Аналітики інституту вважають, що Путін імітує зацікавленість у переговорах, щоб використати перемир’я для майбутнього наступу: «ISW продовжує вважати, що переговорна позиція Путіна не змінилася: він, як і раніше, прагне знищення України і намагається використати перемир’я для створення сприятливих умов для російських військових, щоб розпочати наступну, більш успішну війну проти України».

У ISW вважають, що Путін продемонстрував свою загальну ворожість до Заходу та неправдиво звинуватив Захід у тому, що він змусив Росію напасти на Україну.

Водночас в інтерв’ю Путін намагався просунути тезу, що, напавши на Україну, Росія хотіла зупинити війну.

«І все дійшло до цієї ситуації, коли на Україні оголосили: ні, ми не будемо нічого (виконувати) (Мінські угоди — ред.) Почали ще підготовку до військових дій. Війну почали вони у 2014 році. Наша мета – припинити цю війну. І ми не починали її у 2022-му, це спроба її припинити», – сказав Путін у розмові з Карлсоном.

Аналітики інституту наголошують, що президент Росії таким чином хотів «використати інтерв’ю для абсурдного переосмислення Росії як потерпілої сторони, а не ініціатора неспровокованої загарбницької війни Росії проти України» та, таким чином, заплутати аудиторію в тому, що сталося насправді.

«Путін неправдиво стверджував, що Україна ініціювала військову операцію на Донбасі, починаючи з 2014 року, і що Україна не виконала Мінські угоди, які встановили перемир’я, яке Путін порушив у лютому 2022 року», – наголошують у ISW .

Щодо звинувачень Путіним НАТО в експлуатації України з метою будівництва військових баз в Україні, у ISW зазначили, що «ніяких військових баз НАТО в Україні не було і немає». Аналітики кажуть, що «ці наративи спрямовані на підтримку давніх закликів Путіна до «демілітаризації» України, які, ймовірно, спрямовані на те, щоб позбавити Україну засобів для самозахисту і дозволити Росії нав’язувати свою волю Україні силою, коли Кремль цього забажає».

Також ця інформаційна операція була спрямована на заперечення української державності, що можна вважати «переписуванням багатовікової історії», яке не виправдовує вторгнення Росії в Україну, йдеться у звіті.

«Російська Федерація двічі недвозначно визнавала суверенітет України над її нинішніми міжнародними кордонами – у 1991 і 1994 роках. Прийняття аргументу Путіна про право Росії силою перекроювати кордони України на свій розсуд є запрошенням для всіх потужних держав, які мають історичні претензії, нападати і захоплювати землі своїх сусідів, яких вони жадають», – нагадують аналітики інституту.

Повідомляється, що Путін вкотре озвучив свій квазіреалістичний світогляд про ослаблення Заходу і демонтаж НАТО як передумову для створення багатополярного світу під проводом Росії. Він знову представляв розширення та існування НАТО як загрозу для Росії та будь-якого майбутнього світового порядку за лідерства Росії та Китаю.

«Путін все частіше посилається на навмисно широку, розпливчасту і псевдореалістичну концепцію російського суверенітету, щоб нормалізувати загарбницькі війни і виправдати російські цілі з нав’язування своєї волі в Україні та за її межами. Путін вже давно висуває вимоги до НАТО, які б перетворили Альянс на структуру, що не зможе протистояти майбутній російській військовій агресії: чи то загарбницьким кампаніям, чи то зусиллям зі встановлення російського контролю над країнами, які, на думку Кремля, перебувають у межах сфери впливу Росії», – кажуть у ISW.

Президент Росії Володимир Путін дав інтерв’ю колишньому американському телеведучому Такеру Карлсону, яке вийшло в ефір в ніч на 9 лютого. Це було перше інтерв’ю Путіна західному ЗМІ з моменту початку повномасштабного вторгнення в Україну два роки тому.

Колишній ведучий і коментатор телеканалу Fox News Такер Карлсон 6 лютого повідомив, що домовився про інтерв’ю з президентом Росії Володимиром Путіним.

Карлсон, відомий своєю підбурювальною риторикою і поширенням теорій змови, сказав, що це є частиною його «обов’язку інформувати людей».

Такер Карлсон був звільнений з Fox News минулого року на тлі скандалів і судових позовів через звинувачення у фальсифікації виборів. Пізніше Карлсон розпочав власне шоу на X, колишньому Twitter.

Хто такий Такер Карлсон? Яка у нього репутація та яка мотивація взяти інтерв’ю у Путіна (відео)

Будь ласка, зачекайте

Форум




На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости строительства и недвижимости.