logo

Зеленський запросив очільників Польщі та ЄС до переговорів на україно-польському кордоні: "Досить непорозумінь"

Читать на русском

Зеленський запросив очільників Польщі та ЄС до переговорів на україно-польському кордоні:

Зеленський запросив очільників Польщі та ЄС до переговорів на україно-польському кордоні: "Досить непорозумінь "

Президент України Володимир Зеленський звернувся до лідерів Польщі та Європейського Союзу через протести та блокування групою поляків пунктів пропуску між Україною та Польщею. Український президент запропонував провести переговори прямо на кордоні та раз і назавжди вирішити всі непорозуміння.

Про це йдеться у повідомленні в "Telegram"-овому каналі Зеленського. На главу польського уряду Дональда Туска та президента Польщі Анджея Дуду делегація від українського Кабміну чекатиме на українсько-польському кордоні вже найближчими днями – до 24 лютого.

Зеленський відреагував на події на українсько-польському кордоні, де група польських "фермерів" блокує рух вантажівок та висипає на землю зібране українцями на замінованих полях та під обстрілами зерно.

Президент України у зверненні до поляків попросив їх пригадати зміст слова "солідарність".

"Хочу звернутись до всіх, хто памʼятає, що означає повний сенс слова "солідарність". Слова, яке так сильно змінило історію всієї нашої Європи до кращого. Це було. І багато в чому є. Але ми бачимо й надмірну та несправедливу політизацію зараз, через яку спільні досягнення можуть почати розсипатися", – зазначив президент.

Він закликав Туска та Дуду покласти край ситуації, що створила напругу між двома сусідніми країнами. Зробити це, на думку Зеленського, слід там, звідки ця напруга почала ширитися: на кордоні між Україною та Польщею.

"Я доручив нашому уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні між нашими державами. І я прошу тебе, Дональде, пане премʼєр-міністре, теж приїхати до кордону. Анджею, пане президенте, я прошу тебе підтримати цей діалог. Це національна безпека. Ми не маємо це затягувати. Найближчі дні дають нам шанс це зробити. Я готовий бути також на кордоні разом із нашим урядом", – звернувся Зеленський до польського колеги та очільника уряду Польщі.

Водночас український президент звернувся також до Європейської Комісії.

"І я хочу звернутися зараз до Єврокомісії: треба зберегти єдність у Європі. Це фундаментальний інтерес Євросоюзу. Тому Україна звертається до Єврокомісії, щоб у цій зустрічі взяв участь представник Єврокомісії. Досить Москви на наших землях. Досить непорозумінь", – резюмував глава держави.

Допис Зеленського дубльовано польською мовою, а його звернення до поляків має польські субтитри – аби зміст заклику українського президента дійшов до адресатів без викривлень і спекуляцій, а посил, закладений у ньому, був сприйнятий таким, яким він був від початку.




На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости строительства и недвижимости.