logo

Сльози через Україну висохли

«Іноді я дивуюся, як легко грати в ці ігри. Якби вони не мали свободи преси, нам довелося б її винайти для них». Це цитата, яку наводить дослідник історії дезінформації Томас Рід у книзі «Active Measures. The Secret History of Disinformation and Political Warfare» («Активні заходи. Секретна історія дезінформації та політичних воєн»). Вона належить першому керівникові відділу Д (дезінформація) КДБ Івану Агаянцу, і промовив він це наприкінці 50-х років минулого століття, після чергової успішної операції впливу. Томас Рід зібрав у книзі найяскравіші й найефективніші приклади «активных мероприятий» за спогадами й архівними матеріалами.

Про те, як у 60-х роках росіяни злили журналу Der Spiegel справжні плани військових навчань Західної Німеччини й інформацію про те, що конвенційної зброї в Європі недостатньо, щоб відбити атаку СРСР. Це спричинило скандал і надмірну реакцію впливового тоді міністра оборони Франца-Йозефа Штрауса. Уряд посадив редактора Der Spiegel до в’язниці, але через кілька місяців випустив, зважаючи на протести людей проти утисків свободи слова. Штрауса звільнили — а це був сильний політик, антирадянський яструб і потенційний наступник Конрада Аденауера. Збити Штрауса й було завданням КДБ, з яким він успішно впорався.

Обкладинка Der Spiegel з Францом Йозефом Штраусом, 1962

Обкладинка Der Spiegel з Францом Йозефом Штраусом, 1962

У книзі десятки таких прикладів. Про те, як Москва розкачувала Європу й США. Платила бандитам, щоб вони плюндрували синагоги, підживлюючи імідж італійців і німців як «антисемітів». Зливала в пресу американські плани партизанської війни в Європі, додаючи вигадані історії про «можливість застосувати атомну бомбу проти Гамбурга». Результат — скандали між ФРН і США. За допомогою активістів розгортала в пресі істерію про те, ніби «американські пілоти можуть випадково скинути атомну бомбу, бо постійно втомлені». Або про те, як цинічно американці створюють «нейтронну бомбу», яка є «порушенням прав людини», — цю технологію, її просування Москві тоді вдалося зупинити.

Управління, яке здійснювало «активные мероприятия», до кінця СРСР було найбажанішим місцем роботи й кар’єри. Усі механізми й технології роботи відпрацювали в Німецькій Демократичній Республіці. Президент Росії починав кар’єру там, якщо пам’ятаєте. Ці історії були і є основою його «мислення».

Нова епоха російської пропаганди в ЄС

Термін «активные мероприятия», до речі, найповніше пояснює події, які ми звикли називати «ІПСО». Насправді ІПСО — це порівняно прості військові заходи. Списатися з дружинами льотчиків і переконати їх зробити фотосесію оголеними напередодні важливого вильоту, щоб дестабілізувати чоловіків, — це ІПСО. Таке було — наше, успішне. Розгорнути істерію проти ТЦК, щоб зменшити кількість мобілізованих і створити політичний тиск — це «активные мероприятия». Не сплутайте.

Як із цим боротися? У книзі дуже влучно згадано історію про слухання в Сенаті США, де спілкування працівників ЦРУ із сенаторами показує всю складність проблеми. Розмова відбувалася в розпал періоду, який цинічно називався «Peace War». «Війни миром» — цинічна радянська знахідка 70-х років, коли в США та Європі почалися мирні рухи.

Обкладинка книги Томаса Ріда «Active Measures. The Secret History of Disinformation and Political Warfare» («Активні заходи. Секретна історія дезінформації та політичних воєн»)

Обкладинка книги Томаса Ріда «Active Measures. The Secret History of Disinformation and Political Warfare» («Активні заходи. Секретна історія дезінформації та політичних воєн»)

Різниця між активістами й «активными мероприятиями» виявилася мінімальною. Використовувати активістів виявилося ще легше, ніж журналістів. СРСР активно підтримував усі мирні групи, бо вони досягали потрібної мети: поки Москва опановувала нові озброєння, американська та європейська публіка вимагала миру й роззброєння.

Власне в розпал цього періоду американські сенатори випитували у працівників ЦРУ: «Чому ви нічого не робите з громадськими організаціями, які працюють на Москву?» Їхня відповідь: «Тому що вони працюють у рамках закону».

«Управління операцій ЦРУ зрозуміло, мабуть, одну з найпідступніших загроз, пов’язаних з успішними кампаніями дезінформації: надмірна реакція на активні заходи ризикувала перетворити відкрите суспільство на більш закрите», — пише Томас Рід.

Міжнародна допомога, або Про що брешуть на болотах?

Не буду наводити приклади успішних «активных мероприятий» за останні 10 років в Україні, кожен може згадати якусь улюблену історію — їх сотні. Моя улюблена — як російські агенти розкачували недовіру до уряду посеред терористичної кампанії проти енергетики. І під ракетами заявляли, що «відключення — справа рук урядовців».

Питання полягає в іншому: як із цим боротися?

Європейський комісар Жозеп Боррель на пресконференції після зустрічі з главою МЗС України Дмитром Кулебою в Києві, 7 лютого 2024 року.

Європейський комісар Жозеп Боррель на пресконференції після зустрічі з главою МЗС України Дмитром Кулебою в Києві, 7 лютого 2024 року.

Європейський комісар Жозеп Боррель недавно презентував другий офіційний звіт про боротьбу з дезінформацією, перенасичений аналізом активних кампаній і оздоблений прісними й академічними порадами, як протистояти. Медіаграмотність, розбудова потенціалу чи «зміни політик» — це дуже правильно. Але на перспективу, мабуть. Проти жорстких й ефективних «активных мероприятий» боротися потрібно в трьох площинах. Одна в нас чудово працює, інша трохи працює, а третя… мала б нарешті з’явитися.

Перше — це аналітика. Із цим в Україні насправді все чудово: велика кількість громадських організацій, кілька державних структур дуже ефективно відстежують шаблони поведінки й задачі противника. Скажу з власного досвіду — за бажання в Україні можна отримувати неймовірно швидку та якісну картину медіаполя й відстежувати механізми роботи пропагандистів. Якщо ж розбираєшся в темі, над якою працюєш, — справжню мету з’ясовуєш швидко.

Друге — це канали донесення інформації. Пояснення людям, що стоїть за пропагандистським шумом. З цим у нас не так добре, хоч не катастрофічно. Чи в стані «Єдиний марафон» і «Суспільне» реагувати на інформаційні вкиди й пояснювати справжню суть речей, коментувати не буду. Хай коментують депутати й урядовці, які підписують їм бюджети. На щастя, в Україні добре працюють ефективніші канали: блогери, ютуб-канали, громадські активісти, які ефективно ведуть свої соцмережі.

Чого бракує — основного способу боротьби з впливом дезінформації. Річ у тому, що реальний вплив «активных мероприятий» залежить виключно від сили й міцності країни, проти якої вони скеровані. Пропагандисти — опортуністична інфекція. Боротьба з ними — місцеве лікування. Але будь-який лікар скаже, що справжню боротьбу з опортуністичними інфекціями треба починати з причини. З основної хвороби. Основна хвороба держав — слабкість інституцій і внутрішні конфлікти. Лікування причин сильно допоможе боротися, і тоді «активные мероприятия» не досягнуть мети.

Згадайте минулу зиму: масована інформаційна кампанія проти енергетиків провалилася, бо всі бачили, як ті працюють. Підтверджено опитуванням центру Разумкова минулого тижня — більшість людей вважають, що влада впоралась із цим викликом.

Енергетики відновлюють електропостачання після ворожих обстрілів.

Енергетики відновлюють електропостачання після ворожих обстрілів.

Ми можемо виграти війну проти «активных мероприятий» й іншими методами, звісно. Дочекатися, поки російська гебешна машина розвалиться й завершить процес власної дегенеративної зміни. Ознаки цього є.

За влучним коментарем Влада Стирана (одного з кращих спеціалістів з кібербезпеки в Україні), атака на Київстар, може, й була ефективною. Але навіщо росіяни провели її, ніхто так і не зрозумів. Величезний людський і часовий ресурс вкинули в акцію, яка мала багато шуму, але жодного притомного результату. Таке відбувається в структурах, де важливий процес, а не результат.

Директор ЦРУ: прогноз на 2024-й, провал Путіна й завдання для України

Така сама доля спіткала інтерв’ю Путіна американському «корисному ідіотові» Такеру Карсону. Дослідження історії дезінформації дозволяє спрогнозувати завдання, яке стояло перед Путіним. Підсилити розмову з консервативними аудиторіями США, цілитись у рух MAGA й дати їм відчуття, що «зупинка допомоги Україні — це прекрасне рішення». Але для цього треба було говорити їхньою мовою — згадувати питання ЛГБТ і абортів, звертатися до їхніх тригерів. Натомість бункерний дід говорив про Ярослава Мудрого, Богдана Хмельницького й Nord Stream 2. Не тільки активісти MAGA, навіть Такер Карсон нічого не зрозумів. При цьому Путін виглядав як слабкий навіжений дідок.

Путін під час інтерв’ю Такеру Карлсону в Кремлі, 6 лютого 2024 р.

Путін під час інтерв’ю Такеру Карлсону в Кремлі, 6 лютого 2024 р.




На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости строительства и недвижимости.